Mat

Mat är viktigt. Utan mat överlever vi inte länge. Maten rymmer många dimensioner. Först och främst måste vi framställa tillräckligt mycket mat för att alla människor på jorden ska kunna få nåt att äta. Därtill måste vi säkra att alla får tillräckligt mycket att äta så att jordens resurser fördelas någorlunda rättvist. Och så måste vi också tänka på att maten ska räcka också imorgon – att vi inte gör så att vi får mat idag på bekostnad av framtida generationer. Det handlar alltså om att utveckla maten som en självklar del av en hållbar utveckling.

Jag har fyra utgångspunkter när det gäller livsmedel och mat, nämligen:

  1. Maten måste framställas på ett ekologiskt sätt utan användande av konstgödsel och växtgifter. Konstgödsel bidrar till övergödning och växtgifterna påverkar inte bara ogräs utan också andra organismer och i värsta fall oss själva. Förr eller senare når de också grundvattnet.
  2. Vi måste begränsa fisket kraftigt på de allra flesta håll i världen så att fiskbestånden får ro att växa till sig igen till en stabil nivå – helst en nivå de hade för omkring 100 år sen. Givetvis kan vi inte lägga ned allt fiske, men det som blir kvar måste vara strikt och klokt reglerat. Isabella Lövins kamp för detta genom boken Tyst hav och hennes fortsatta engagemang i Europaparlamentet är ett föredöme för världen.
  3. Det är inte principiellt fel att äta kött, men vi äter för mycket kött och vi äter plågat kött. Vi kan äta 1 kyckling per person i veckan om vi vill fördela världens resurser rättvist. Därför är LCHF-metoden feltänkt. Alla djur som föds upp av människan måste ha rätt att få gå ut – året om. För att det ska vara möjligt krävs också att vi använder raser av husdjuren som klarar av ett sådant liv utan att växa ihjäl sig, bryta benen eller få sjukdomar av ett normalt liv. Sådana djur är lantraser av våra husdjur. Särskilt viktigt är det att använda lantraser av höns och grisar.
  4. Det ska kosta pengar för den som gör fel. Det är jättebra att märka bra produkter som framställts på särskilt kloka sätt. Men egentligen är det fel. För att märka innebär kostnader för att klara av en viss certifiering, att trycka märken och att sätta på märken på produkterna. Att odla eller föda upp på rätt sätt – ekologiskt, giftfritt etc. – borde ju vara normen och inte undantaget. Därför är det hög tid att vi inför skyddsmärkning på alla produkter som framställts på fel sätt – MEN barnarbete, slavlöner, starka bekämpningsmedel, konstgödsel och bristande djurhänsyn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *