Om mig

Jag heter Martin Ragnar och är 45 år gammal, gift med Anna Ragnar och har därmed tre bonusbarn samt ett gemensamt barn. Med en bakgrund i kemiteknik är jag idag FoU-chef på den industriella vattenteknologiföretaget Axolot Solutions AB i Stockholm. Jag bor i en villa i Vendelsö/Haninge. Vid sidan av jobbet driver jag Teoretikertjänst samt Gäddsax förlag. Med mig i bagaget har jag bl.a. anställningar som forskningschef på Energiforsk AB, vd på Svenskt Gastekniskt Center AB, utvecklingsdirektör i Haninge kommun, FoU-chef på Kvaerner Pulping AB i Karlstad samt adjungerad professor i träkemi och massateknologi på KTH i Stockholm. Jag är född och uppvuxen i Visby på Gotland och bodde där till jag var 18 år.

Vill du komma i kontakt med mig så når du mig på martin@sockerslottet.se eller på 073-5209695.

4 reaktion på “Om mig

  1. Birger Lörqvist

    Svt UR hade idag(20131227) ett interessant program som handlade om ost. Du blev intervjuad som sakkunnig och gav ett sakkunnigt intryck.
    Programmet hade gärna, för mig, varit dubbelt så långt, då det saknades en del frågor. Om ost då. Bl.a. andra denna:
    Varifrån får osten sin smak när den lagras?
    Jag köper vanlig Hushållsost, lägger den i matkällaren och låter den ligga ett år ungefär. Då smakar den helt jättebra, den blir god alltså.
    Vad händer med osten? Vilka processer gör att den blir så otroligt bra. Andra i familjen tycker den är förfärlig, för stark, kanske med en metallisk smak, men för mig är den fantastisk.
    Vad är det som gör detta?
    Hoppas att det inte bildas något som inte är bra, den får ligga i sin orginal tättslutande förpackning hela året.

    Med vänlig hälsning,

    Svara
    1. admin Inläggsförfattare

      Hej Birger! Tack för din hälsning och fråga. Det är lätt att tänka att väl osten är färdigystad och förpackad så är den klar och så har den, liksom andra livsmedel, en viss hållbarhet. I själva verket funkar ost på ett ganska annorlunda sätt. Helt nyystad är den ganska ointressant i smaken, efter en månad tycker jag personligen att den smakar på gränsen till illa och först efter två-tre månader brukar en hårdost, såsom Hushållsost, få en OK smak. Det som händer fram till dess och fortsätter hända om du lagrar osten längre är att de mjölksyrabakterier som man tillsatt under ystningen (såvida man inte använt opastöriserad mjölk – för då finns bakterierna där naturligt) arbetar med att bryta ned fett och protein i ostmassan och under dessa processer utvecklas smaken i osten. Beroende på vilken ost det är finns olika sorters mjölksyrabakterier i osten och dessa bakterier trivs i olika miljöer. Rent allmänt trivs de dåligt i kylskåpskall miljö, så oftast vill man lagra ost vid en temperatur mellan 8 och 18 C – sällan varmare heller. Så varken kylen eller rumstemperatur är idealt, utan helst ska man leta efter en sval eller en gammal jordkällare. Och nej, var inte rädd för att lagra länge. Det som till slut händer är att osten börjar smaka ammoniak av en (alltför) långt driven proteinspjälkning. Hur långt denna process bidrar till en angenäm smak är just en smaksak, men det blir inte farligt. Skulle du plocka ut osten ur förpackningen kan du också lagra den vidare, men då finns risk att den torkar om du förvarar den torrt. Den kan också börja mögla på ytan och det är inte farligt den heller. Vill du undvika möglet så tvättar du osten med lite sprit eller saltvatten med några dagars mellanrum. Mögel på ostens yta kan smaka illa, men är inte farligt. Skär bara bort möglet så är osten OK i övrigt. Observera dock att detta gäller ost, men inte t.ex. sylt, där möglet kan bilda toxin som kan vara farliga.

      Bästa hälsningar

      Martin

      Svara
  2. Sandra

    Hej!
    Vet inte om detta är rätta platsen att kontakta dig men jag hittade ingen annan.
    Vi bor i Stockkumla, på vår gård har vi en källare där en känd ost har lagrats. Kom under julen över ett häfte från 1888 om hur denna ost bereds. Detta är så spännande! Har sett att det finns ett mejeri som tillverkar ”Stockkumlaost”, kontaktade dem igår via Fb och de tipsade mig om dig.

    Vänligen Sandra

    Svara
  3. Henrik Borg

    Hej Martin, vi har haft kontakt i mejerifrågor och jag har fått din fina bok om gotländska mejerier. Jag undrar om du har lust att prata mejerier en kväll för föreningen Gamla Lund tillsammans med mig? Jag tänkte tala om de fysiska miljöerna, mejerierna som jag inventerat och de som funnits i Lund. Det är en ideell förening så det utgår inget arvode men det brukar vara trevliga sammankomster. Hör gärna av dig om du är intresserad.
    vänliga hälsningar Henrik Borg 046350451 eller henrik.borg@kulturen.com

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *